Árny

Jméno psa: Árny
Rasa: APBT x AG
Pohlaví: pes
Místo osvojení: Brno
Datum osvojení: 11. 5. 2013
Proč pes z útulku? "Komu jinýmu než útulkáčkovi by jste chtěli dokazovat, že ne všichni lidi jsou bezcitný svině."


Příběh:

 

arny

Arnýho (Arnošta) jsme přibrali do party po odchodu našeho psího důchodce Oskárka za duhový most. Nebylo to rozhodnutí ze dne na den. Daysi se Sorbonem si zvykali být zase jen ve dvou ... z jejich strany naprosto ideální, každý z nich měl svého hladiče ... a my jsme se prokousávali tím nepřeberným množstvím bullíkovských duší, které čekali na svoje vysvoboditele. Hotová Sofiina volba. Po třech měsících dilemat padlo konečné rozhodnutí. Zbývalo jen nechat Arnýmu udělat pas a my pro něj mohli vyrazit do Brna. V té době byly Arnýmu 4 roky, socializace na bodu mrazu, o nějaké poslušnosti ani nemluvim. 30 Kg (20 Kg tělo, 10 Kg hlava) nevybité energie s chorobnou zálibou v ničení dřeva jakéhokoliv tvaru a velikosti. Ale na druhou stranu ten největší mazel závislý na přímém kontaktu s lidmi a nadevšechno milující děti.

arny4

Zařazení do smečky proběhlo po „očichávacím týdnu" bez jakékoliv kolize a zcela hladce. Kdo je v bandě šéfová, poznal už během prvního týdne a za celou dobu neměl potřebu zkusit Daysinku v hierarchii přeskočit. Zato přes ní skáče občas při venčení, aby tak zabránil kolizi, když se mu naše seniorka nechtěně připlete do dráhy. Se Sorbonem se vzájemně akceptujou, občas se seřvou při běhání po loukách, ale nikdy ve zlém. Časem jsme přišli na to, že ani seznamování s jinými psy nebude (a opravdu není) až takový problém. Bělohlávka stačí jen donutit použít čenich a ubrzdit jeho snahu seznámit se s novým psem „po svém" ...jako dělová koule. Arny prostě miluje všechny a všechno a to tak, že neskutečně moc. Jen je holt občas trošku hrrr.

arny2

Jeho energii se tedy snažíme směrovat na sport. Ostatně to, že je sportovním multitalentem nám dokazoval už během prvního týdne při venčení, kdy se bez varování věšel na větve stromů, nejlépe v 2-3 metrové výšce, a nehodlal se pustit dřív, dokud se mu dotyčnou větev nepodařilo překousat. Zachránil nás pešek a hračky od Konga. Přechod z větví na peška byl naprosto bezbolestný a stoprocentně funguje do dnes. Pešek je prostě Bůh, za peška všechno. Naštěstí pro nás nemá Arny potřebu zaměstnávat pouze svoje kousací svaly. Nemalou radost mu dělá tahání čehokoliv kamkoliv a čím rychleji, tím lépe ...jasná volba. Koloběžka, v sezóně kolečkový brusle a canicross. Je to prostě náš Sportibůh, Božánek, Tykvička, Budulínek, Koblížek ....a Android (ale to jen když trpí předstíranou nedoslýchavostí). Arnyho nejde nemilovat a my doufáme, že těch našich společných let bude ještě celá řada.

arny3